SUP story I – Gael Vandenbussche

SUP stories ontmoet Gael Vandenbussche, een dynamische sportvrouw uit Oostende die in haar zoektocht naar balans terecht kwam bij yoga en suppen. Als gedisciplineerd yogalerares studeerde ze vijf weken in een Ashram in het Mysore district in India om de echte waarden van yoga te leren kennen. Een gedreven vrouw die bewust in het leven staat.

“You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breath, trust, let go, and see what happens.”

Hoe houd je balans in je leven?

Volgens Gael is balans bewaken dat je niet over je grenzen gaat. Ze is in héél veel zaken geïnteresseerd en moet opletten dat ze zichzelf niet verliest in de materie. Balans is een evenwicht vinden tussen dynamiek en rust, tussen het mannelijke en het vrouwelijke, kortom tussen yin en yang.

“Vroeger sportte ik op hoog niveau in competitieverband, dat brengt druk met zich mee. Er is niet enkel de groepsdruk, maar ook voor jezelf leg je lat steeds hoger. Ik was me er niet van bewust, maar vrienden wezen me regelmatig op die onrust. Na een fysieke tegenvaller ontdekte ik vijf jaar geleden de helende kracht van yoga, een nieuwe wereld ging voor mij open. Vanaf nu probeer ik die rust op verschillende momenten van de dag bewust te ervaren.”

Hoe houd je connectie met de natuur?

Gael is van kindsbeen af aangetrokken tot het water. Zwemmen,  golfsurfen, waterpolo, triatlon en sinds 2 jaar ook suppen. Sport en natuur zijn voor haar onlosmakelijk verbonden. Enerzijds voelt ze de drang om te presteren en anderzijds kan ze niet anders dan zich over te geven aan de natuurelementen.

“Als ik bijvoorbeeld ga suppen en er staat een stevige tegenwind van 5 Bft neemt de competitiedrang in mij de bovenhand. Ik strijd tegen de kracht van de natuur. Plots stel ik mij de vraag: Maar waarom doe ik dit toch? Dan buig ik voor koning wind en ga ik op mijn knieën op mijn supplank zitten zodat ik met minder weerstand de eindmeet haal.”

“Maar het werkt ook in de andere richting. Als de weersomstandigheden ideaal zijn om te suppen of te surfen, heb je een goede reden om je werk te laten vallen en tijd te nemen voor je passie. Je moet het dus pakken wanneer het komt.”

Hoe beweeg en vertraag je?

Sport is de rode draad in het leven van Gael. Ze is geëvolueerd van snelheid en competitie naar traagheid en samenhorigheid.

“Yoga is bewegen en vertragen in een. Het gaat om het bredere perspectief. Niet enkel de houdingen (de asanas) zijn belangrijk, maar ook de mindset. Yoga is naar binnen gericht, maar je balans neem je mee naar buiten. Als je lichaam sterk is, zal je ook mentaal sterker staan en gedrevenheid ervaren.”

“Suppen brengt je in een andere wereld. Het is niet individueel, laagdrempelig en heeft een zachtheid. Je maakt ook zeer bewust connectie met het water en je ademhaling.”

“Een derde vorm van vertragen is het lesgeven. Door yogi’s van verschillende niveaus nieuwe zaken aan te leren, komt er energie vrij. Dingen samen doen schept verbinding.”

Hoe kom je uit je comfortzone?

Gael werd in 2019 geselecteerd om deel te nemen aan een studie/bezinningsreis in een Ashram in het Mysore district in India. Ashrams zijn al duizenden jaren oud. Het zijn plekken om tot spirituele bezinning te komen. Ze bevinden zich op afgelegen locaties, weg van de maatschappij.  

“Na een lange vlucht en een eenzame taxirit van 6 u kwam ik aan in de Ashram. Vijf weken lang leefde ik er in een vast ritme: elke morgen om 5 u gewekt met een belletje | meditatie onder begeleiding van een monnik | thee | les | eenvoudige maaltijd | 2 u filosofie | yoga | studie | avondmaal.”  

“De reis heeft mij enorm verrijkt. In onze Westerse wereld word je geleefd en ben je snel overprikkeld. De eenvoud en het vaste ritme waarin bezinning en meditatie centraal staan, heeft mij doen inzien dat onze maatschappij te weinig belang hecht aan ons mentaal welzijn.”  

Dankzij mijn huidige levensstijl kan ik mijn nood aan rust en bezinning in het dagelijks leven implementeren. Dit neemt niet weg dat ik terug uitkijk naar een volgende reis (Indonesië waarschijnlijk) waarin verdieping en meditatie centraal zullen staan.”
  • Datum interview: 7/8/2020 – 10 u
  • Locatie: Mariakerke, Oostende
  • Waterstand: laagwater om 10.45 u
  • Strandwater: 20° C
  • Naam: Gael Vandenbussche
  • Woonplaats: Oostende
  • Geboren: 9/8/1980 – Oostende
  • Sterrrenbeeld: Leeuw

Achtergrond
Studeerde Lichamelijke opvoeding Bewegingsagogiek aan de VUB
Docent aan de West-Vlaamse Politieschool
Yoga teacher, meer dan 500 uren gecertifieerde trainingen in binnen- en buitenland
5 weken yoga- en meditatieleer bij de monniken in Ashram, Mysore district, India