SUP story IV – Goedele De Jonghe

Sup stories ontmoet Goedele De Jonghe alias goodie_dj, of anders gezegd: Goed Jong.

What’s in a name? Bij deze dame weerspiegelt haar naam 100% wie ze is. Wie Goedele ontmoet voelt onmiddellijk haar positieve energie.

Haar parcours begon als redder aan zee, na haar studie lichamelijke opvoeding gaf ze les op verschillende lagere scholen en wisselde dat af met reizen, vééél reizen. Maar Goedele gaat niet zomaar op reis, ze dompelt zich onder in de cultuur en vertaalt haar opgedane kennis naar zorg voor anderen.

Zo verdiepte ze zich in India en Thailand in massagetherapie. Daarna ging ze een jaar in Congo als vrijwilliger werken voor Broederlijk Delen en daarna als vroedvrouw in Senegal, Gambia en Ethiopië. Wist je dat er een zevental ‘baby Goody’s’ rondlopen? De kindjes werden naar haar genoemd omdat Goedele assisteerde tijdens de geboorte. Respect.

En nu?
Twee dagen na ons interview vertrekt Goedele naar Miami om daar op een luxejacht als massagetherapeute te werken. Tussen de massagejobs door bouwt ze vlieguren op om binnenkort als helikopterpilote aan de slag te kunnen.

Euch? Nog iets?
Ja, deze dame heeft een boodschap. Haar credo luidt: “Ga voor je dromen!”

Kortom, een meermin naar ons hart die je helemaal oplaadt.

“You don’t need to see the whole staircase, just take the first step.”

Hoe houd je balans in je leven?

Balans is vooral het leven niet vol plannen. Het klinkt cliché, maar het werkt bevrijdend. Vroeger zat mijn agenda altijd propvol. In Congo kon ik niet anders dan deze gewoonte afleren.

Spontane contacten die niet te ver op voorhand gepland zijn ervaar ik veel intenser. Ik kan beter focussen op wat ik doe, ik hoor wat er gezegd wordt en voel aan wat er speelt. Ik ben heel bewust bezig met wat ik echt wil, wie ik wil zijn als mens op elk levensaspect. Ik maak dan ook regelmatig de balans op aan de hand van mijn levenswiel. Het is een handige visualisatietechniek die je doet stilstaan bij de essentie.

Ja, ik weet dat dit zweverig klinkt en dat veel mensen denken: ‘Daar heb ik geen tijd voor’. Ik heb geen gezinsleven en ik kan me dus focussen op mezelf. Als je kinderen krijgt, sta je ten dienste van dat nieuw leven en is er uiteraard veel minder tijd voor jezelf.

Maar ik ben ervan overtuigd, dat net mensen met een druk leven, baat hebben bij het bewust inbouwen van rustmomenten. Uiteindelijk is het ook belangrijk om rust en zelfreflectie mee te geven aan je kinderen. En kinderen doen nog het meest wat je zelf doet, minder wat je hen zegt …

Ik daag graag lezers van SUP stories uit om hun ‘tekening’ te maken. Het is leuke en spontane techniek die je op weg helpt om je doelen te bepalen én te verwezenlijken. De comédienne Patti Dobrowolski toont je in deze TED Talk in 10 minuten hoe je hiermee begint.

Veel succes alvast, want het is toch wel wat uit je comfortzone komen.

Hoe houd je connectie met de natuur?

Surfen, suppen, wandelen aan zee met mijn Sint-Bernard zorgen dat ik in het moment leef. Een zonsopgang of zonsondergang, gelijk waar ter wereld maar bij voorkeur aan zee, brengen me tot rust én laden me op.

Ik groeide op in Wenduine. Als kind zat ik op weg naar school in de graskant de vogels te tellen. Ik was lid van WWF en verzamelde van alles wat ik in de natuur kon vinden. Het is blijkbaar iets waar ik intrinsiek nood aan heb.

Met mijn diploma van helikopterpiloot wil ik graag aan de slag om anti-stroperij vluchten te doen boven natuurgebieden. Of vliegen voor opnames van natuurdocumentaires.

“Het lijkt ver weg, maar ik heb al een aantal stappen gezet en de droom komt steeds dichterbij.”

Hoe beweeg en vertraag je?

Bewegen en vertragen zijn beide even belangrijk voor mij. Bij voorkeur doe ik alles zo dicht mogelijk bij de natuur.

Mijn fysieke uitlaatklep is lopen aan het strand, zwemmen, surfen of suppen in zee. In alles wat ik doe is de zee dicht in buurt. Een avondje goed dansen doet ook wonderen trouwens.

Om deze fysieke energie te valideren, neem ik tijd om mijn geest te verrijken. Dit doe ik met Reiki en meditatie. Reiki is een Oosterse massagetechniek waarbij er een energieoverdracht is van de therapeut naar de patiënt. Ik bied mobiele Juamassages aan.

In 2019 had ik mijn massage pop-up “OostZende” voor coaching en massage. Ik wil dit in de toekomst uitbouwen tot een energetisch zelfzorgcentrum waar: yoga, meditatie, massage, accupunctuur, vroedvrouwkunde en osteopathie aangeboden worden.

In juni 2021 neem ik, als Covid19 het toelaat, deel aan het wereldkampioenschap massage in Kopenhagen.

Ik val in herhaling, maar je dromen najagen is echt haalbaar. Teken je droom uit, definieer de stappen die nodig zijn om je droom te realiseren en begin eraan, stap voor stap. Het pad is uiteindelijk belangrijker dan het doel.

Wie hier interesse in heeft kan ik aanraden om af en toe een ‘motivational’ talk te beluisteren. Mijn favorieten zijn: Joe Dispenza ; Lewis Howes en Marissa Peers.

“Wie zoekt die vindt, maar niet noodzakelijk wat je zocht.”

Hoe kom je uit je comfortzone?

Ik heb de nood om constant bij te leren en mij te verdiepen in nieuwe materie: nieuwe opleidingen, nieuwe mensen ontmoeten, op verschillende plekken in de wereld werken, …

Als mijn idee te spannend lijkt probeer ik het te analyseren. Ik weeg de emotie af ten opzichte van de realiteit. Wat aanvankelijk een enorme berg lijkt, is soms zo eenvoudig eenmaal je het gedaan hebt.

Het mooiste voorbeeld hiervan is mijn helikopterdiploma. Toen ik 2000 voor de eerste keer ‘mijn tekening’ maakte, stond de helikopter nog klein getekend in een hoekje bovenaan, zonder propeller. Naarmate de jaren vorderden en mijn tekeningen evolueerden, nam de helikopter steeds meer plaats in beslag.

Ik zocht uit wat voor mij de meest haalbare én betaalbare manier was om dat diploma te behalen. Dat bleek in Durban (Zuid-Afrika) te zijn. Na twee jaar kan ik zelfstandig vliegen en nu bouw ik vlieguren op om commerciële vluchten te kunnen maken. Wordt vervolgd ….

Maar soms denk ik: “Waarom doe ik dat toch?”

  • Datum interview: 25/10/2020 – 13.00 u
  • Locatie: Vaartdijk-Zuid, vaart Oostende – Brugge
  • Temperatuur: 12° C
  • 3 Bft ZW
  • Naam: Goedele De Jonghe
  • Woonplaats: Oostende
  • Geboren: Oostende, 16/05/1983
  • Sterrenbeeld: Stier

Achtergrond:
Studies: Lichamelijke opvoeding, massagetherapie, helikopterbrevet
Opgegroeid in Wenduine, redder aan zee
Professioneel dromenverwezenlijkaar