SUP story V – Magnolia Tsogbé

SUP stories ontmoet Magnolia Tsogbé. Tiktok fenomeen, Instagram lover én genomineerd voor de Jamies, de Vlaamse online video awards. Opgegroeid in Oostende. Humor en body positivity zijn haar handelsmerk. Kim en ik waren benieuwd naar de persoon achter deze African beauty.

Plaats van afspraak is de Spuikom. Aangezien het Magnolia’s allereerste plankervaring is, nemen we het zekere voor het onzekere en kiezen we een plek waar de stroming ons niet uit elkaar kan drijven.

“Uitbundig, rechtuit, gepassioneerd, grappig, zorgzaam, empatisch en positief,” zo omschrijft Magnolia zichzelf.

Terwijl Kim en ik alles in gereedheid brengen voor een nieuw SUPavontuur komt Magnolia stijlvol aangelopen. Ze is uitgelaten en heeft er 200% zin in. Haar drang om nieuwe dingen te ondernemen overspoelt ons met positieve energie. De ideale omstandigheden om op deze mooie winterdag een nieuwe SUPstory te maken.

Zolang we aan wal zijn verloopt alles vlot. Eerst wordt nog een Tiktok filmpje gemaakt en moeten de surfschoenen aan. Echt alles wat ze doet is grappig. Een extraverte vrouw die het voortouw neemt in alles wat rondom haar gebeurt.  Met een lichte buikpijn van het lachen, gaan we het water op.

Eenmaal de eerste voet het vasteland loslaat, slaat de paniek toe. Humor is haar toverformule om de schrik te verdrijven. Haar gezicht spreekt boekdelen.

Tijd om te focussen op de ademhaling, op de buikspieren, op het evenwicht. Langzaamaan brengt het water rust bij Magnolia. Het is mooi om te zien hoe snel zij zich aanpast. Opeens zijn er zelfs stille momenten. Of over hoe een gezonde dosis zelfreflectie je grenzen verlegt.

“Grow through what you go through and love yourself first.”

“Jezelf graag zien is essentieel om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Het is soms een lang proces om jezelf te vinden als persoon, om te weten waar je voor staat. Voor mij is het de sleutel om geluk te ervaren.”

Hoe houd je balans in je leven?

Oooh ik kan zo moeilijk neen zeggen. Doordat ik veel energie heb, vinden mensen het soms vanzelfsprekend dat ik altijd voor anderen klaar sta. Ik ben van nature zeer behulpzaam en ben ook trots op deze eigenschap.

Maar om dit talent ten volle te benutten moet ik mijn grens bewaken. Soms neem ik te veel hooi op mijn vork en dat brengt niemand iets bij. Ik kweek nu een gezonde dosis egoïsme om het evenwicht tussen mezelf en de andere te houden.

Ik zorg bijvoorbeeld voor mijn broer die in 2019 een auto-ongeluk had. Ik ben blij dat ik dit voor hem kan doen. Zijn revalidatie is deels mijn project. Het doet deugd om te beseffen dat hij dankzij mijn positieve energie vorderingen maakt. Evident is het niet. Je moet een bepaalde afstand kunnen bewaren.

“Het is moeilijk om ‘maar een beetje voor iemand te zorgen’.”

Hoe houd je connectie met de natuur?

Hier – de Spuikom – is mijn vertrouwde omgeving. Ik loop twee tot drie keer per week mijn kilometers rond de ‘pit’. Maar ik blijf liever aan de kant. Ik heb geen band met het water.

Wandelen en lopen zijn wel mijn ding. In 12 weken tijd heeft mijn coach mij klaargestoomd om de 20 km van Brussel te lopen. Pittig. Maar ik deed het zo graag dat ik ondertussen verslingerd ben aan buiten lopen. Intussen is mijn record 25 km (The Great Breweries). Ik word graag uitgedaagd en presteer beter als ik onder druk sta. Een sportieve uitdaging is dus dubbel winst voor mij.

“Het klinkt cliché, maar ik geniet enorm van lange wandelingen. Bij voorkeur waar veel groen is. Of langs het water is ook ok, maar erin hoeft niet voor mij.”

Hoe beweeg en vertraag je?

Sinds drie jaar heb ik de ideale uitlaatklep gevonden: sporten. Ik zie er misschien niet zo sportief uit, maar je zal versteld staan van mijn prestaties. Hier komt mijn portie ‘self love’ goed van pas. Met een beetje wilskracht, liefde voor jezelf en de juiste begeleiding kom je echt heel ver.

Sporten is permanente zorg voor jezelf. Ik werk samen met Bruno Verbeke, mijn personal trainer. Hij leerde mij hoe ik op de beste manier met mijn lichaam omga. Je kan mijn activiteiten volgen op Insta onder mijn alter ego Curfit. Lopen, fitnessen, krachtoefeningen, het is mijn houvast. Maar ik moet toegeven dat het in dit Corona jaar een uitdaging is om consequent te blijven sporten.

Ik heb heel vroeg leren accepteren dat ik zwaar gebouwd ben. Humor is altijd mijn redmiddel geweest als ik opmerkingen kreeg over mijn uiterlijk. Een beetje zelfkritiek is gezond. Ik ben behoorlijk schaamteloos. Dankzij deze kracht was de stap naar een sportieve levensstijl snel gemaakt. Mijn visie op mijn lichaam is positief geëvolueerd. Nu ik zeer bewust bezig ben met voeding en bewegen, trek ik mij nóg minder aan van negatieve commentaren van anderen.  

Verder is het niet evident voor mij om het bewust rustig aan te doen. Ik kijk bijvoorbeeld zelden tv, maar als ik een serie ontdek die me ligt, dan bingewatch ik tot de serie uit is. Oeps.

Ik heb al geleerd om elke morgen even te mediteren. Toch een rustmoment dat ik probeer mee te nemen doorheen de dag.

“Sexy is a mindset, not a waist size!”

Hoe kom je uit je comfortzone?

Door dingen te doen zoals vandaag. Amaai, op het water gaan was echt beangstigend. Het gaat in tegen mijn natuur. Maar ik wil ontdekken waartoe ik in staat ben en geniet van innerlijke groei. Mijn coach zal super trots zijn op mij.

“Ik ben daar weer met m’n selflove, maar jezelf graag zien, dat is ook vertrouwen hebben in jezelf, jezelf eens uitdagen en toelaten dat je faalt.”

  • Datum interview: 13/12/2020 – 10.00 u
  • Locatie: Spuikom Oostende
  • Temperatuur: 6° C
  • Naam: Magnolia Tsogbé
  • Woonplaats: Oostende
  • Geboren: Togo, 10/08/1992
  • Sterrenbeeld: Leeuw

Achtergrond:
Opgegroeid in Oostende vanaf haar zes jaar.
Studies: Bachelor Business Eventmanagement (afgewerkt) + Bachelor Marketingcommunicatie (bezig)
Jobs: B2B Sales & Event manager bij Kursaal Oostende + Flexi-job in Eethuis Passe Vite + Zelfstandig Digital Marketing Consultant + Co-organisator van Higher Self Events i.s.m. Carmen Julia Hernandez