SUP story VI – Supwuvn

SUP stories ontmoet de Supwuvn. Supwuvn is een booming supgroep die, zoals de naam het zegt, vrouwen samenbrengt om te suppen. ‘Wuvn’ betekent wijven in het West-Vlaams.

Het is een initiatief van een aantal surfdames uit Oostende, die na het overlijden van een vriend in 2020 merkten dat er een enorme behoefte is aan verstilling en connectie met het water. Trekker van deze sportgroep is Iona Vanborm, een Gantoise die zich sinds 2011 Ostendaise mag noemen.

De club telt ondertussen meer dan 70 vrouwen. Ze spreken af via Whatsapp en treffen elkaar op verschillende waterwegen. Iona heeft het talent om mensen samen te brengen. Ze is een creatieve duizendpoot die telkens op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen. Haar credo luidt:

“Alles komt goed!”

Sunsetsup
De foto’s van dit interview zijn genomen op de sunsetsup van 26 februari 2021, een avondsessie bij volle maan. Iona slaagt erin om ondanks de koude een tiental dames op het water te krijgen. Eén van de dames is Patricia Wichman. Iona en Patricia belichten suppen vanuit een ander standpunt. Wij luisteren graag naar beide benaderingen.

Over Iona
Iona is moeder van Billie (4 jaar) en muze van haar echtgenoot Nicolas die als zelfstandig interieurontwerper knappe projecten op poten zet onder de naam Bravosix. Als gezin delen ze de passie voor het buitenleven.

Iona, wat verklaart volgens jou de populariteit van het suppen?

Iona: “Ik hou van verandering en deel die verandering graag met andere mensen. Waar een wil is, is een weg. Als je met deze ingesteldheid start met suppen zal je na een uur al het effect ervan ervaren. Je kan het beschouwen als een work-out. Omdat je goed op je evenwicht moet letten, train je onbewust je buik-, schouder- en beenspieren.

Daarnaast is suppen ook een zalige manier om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Suppen brengt rust. Doordat iedereen zowel de work-out als het zen-moment ervaart, wordt de groepsband sterker. Ook de gesprekken tijdens en na een supsessie scheppen verbondenheid.”

Dingen veranderen, daar zit voor mij de balans in het leven.”

Suppen is samenwerken

Iona: “Verandering brengen doe je niet alleen. Daarom staat Supwuvn open voor samenwerkingen. We hebben al mooie zaken gerealiseerd met Pilates aan zee, Sup je vrij, Trooper, Inside – Outside en Fanatic.

“Genieten van de kracht van de natuur staat centraal in ons verhaal.”

SUP als therapie

We ontmoeten Patricia Wichman (°07/08/1973) in de branding. Patricia runt Sup je vrij. Je kan er terecht voor sup-initiatielessen én individuele supcoaching.

In de supcoachings neemt ze je mee op het water en samen met haar ervaar je aan de lijve wat een situatie met je doet en hoe je er op een andere wijze kan mee omgaan. Je ervaart je lichaam in balans en de verbinding met jezelf.

Daarnaast is ze haptotherapeut en instructeur energetische meditatie. Ze verkiest deep talk boven small talk. De rode draad doorheen haar leven is het creëren van verbindingen in en tussen mensen.

Patricia, wat doet deze sunsetsup met jou?

Patricia: “Deze supsessie bij volle maan, de sneeuwmaan, geeft ongelofelijk veel energie. De maan wordt gezien als de vrouwelijke kracht aan de hemel, zoals de zon de mannelijke kracht is. Tijdens het suppen kan ik mij terugtrekken, dat is zelfzorg.

Ik gedij op balans en ‘go with the flow’, zowel in mezelf als rondom mij. In mijn praktijk zie ik vaak mensen die leven vanuit hun denken en de verbinding met hun lichaam en zichzelf kwijt zijn geraakt. Uitspraken als ‘ik voel niks’ of ‘ik ben een wandelend hoofd’ hoor ik vaak. Via een combinatie van gesprek, psycho-educatie, belevingsoefeningen en aanraking nodig ik mensen uit tot lichaamsbewustzijn, opdat ze terug thuis kunnen komen bij zichzelf.

Het is fijn om aan te sluiten bij de Supwuvn. Ze maken deel uit van mijn framily. Helemaal verfrist en helder ga ik nadien terug aan het werk. Dat is pure luxe!”

“Zorg goed voor jezelf en vandaaruit voor de wereld om je heen.”

Iona, hoe kan je toetreden tot de Supwuvn?

Iona: “Dat is simpel. Stuur een mail naar info@supwuvn.be en je krijgt toegang tot onze Whatsapp groep. Je hoeft geen sup te bezitten. Sharing is caring. Door de grote vraag naar supplanken heb ik een overeenkomst met Fanatic. Ik bied hun planken te huur aan. Praktische zaken vind je op onze website.

Onze community is heel divers. Allemaal vrouwen die genieten van het water, ideeën uitwisselen of gewoon eens hun hart luchten. Je hoeft niet aan zee te wonen om mee te doen. Kom het gewoon eens proberen.”

“Van salonsuppers tot de fanatieke suppers! Iedereen is welkom, zolang we maar op het water zijn!”

  • Datum interview: 26/02/2021 – 17.00 u
  • Locatie: Surfclub Inside – Outside Oostende
  • Temperatuur: 6° C
  • Naam: Iona Vanborm – Supwuvn
  • Woonplaats: Oostende
  • Geboren: Gent, 11/06/1983
  • Sterrenbeeld: Tweeling
  • www.supwuvn.be