SUP story VII – Kim Vlaeminck & Laure Martroye

De kracht van zee, verhalen vertellen en herademen

Het beeld en het verhaal. De natuur en de zee. De zoektocht en de balans. Het zijn maar enkele van de ingrediënten waarmee Laure Martroye (40) en Kim Vlaeminck (37) sinds de zomer van 2020 SUPstories creëren. Vrouwen worden uitgedaagd om met hen de zee op te gaan. De sup is bondgenoot, net als het ruime sop. Daar worden verhalen gedeeld, emoties belicht en zoektochten geduid. Met spierkracht, een brok lef en – indien nodig – een streep humor.

‘I must be a mermaid. I have no fear of depths and a great fear of shallow living’, schreef Anaïs Nin in haar roman ‘The four chambered heart’. Ze benadrukte dat een zeemeermin van dieptes en diepgang houdt. Het is dezelfde passie die de Oostendse Laure en Kim als leidraad gebruiken in hun SUPstories. Ze nemen vrouwen mee om te suppen op zee en hun verhaal te vertellen. Kim fotografeert de SUPstories, Laure interviewt en coacht de deelneemsters waar nodig.

“I must be a mermaid. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.”

Om zelf aan den lijve te ondervinden wat zo’n supsessie en een diepgaand gesprek met je doen, besloten de dames achter SUPstories voor één keer het roer om te gooien. Ze lieten zichzelf interviewen en fotograferen en namen de plaats van de deelneemster in.

Lieve De Becker engageerde zich om het verhaal vast te leggen met de camera, Benedikte Van Eeghem peilde naar de drijfveren vanop de sup en tijdens een nagesprek. Het werd een belevenis van vier gedreven vrouwen, deels binnen en buiten hun comfortzone. Voorbij de golven en de branding kwamen – naast een bijzonder nieuwsgierige zeehond – intense en inspirerende getuigenissen boven drijven.

“We nemen andere vrouwen mee in ons eigen verhaal.”

Kim: ‘Het idee achter SUPstories is spontaan gegroeid. Laure en ik zijn al lang bevriend en wonen allebei in Oostende. Op een zomerdag heeft Laure me geïntroduceerd in het suppen. Ze nam me mee op zee, het was warm en er waren amper golven. Het bleek een ideaal moment om kennis te maken met de sup en om de techniek onder de knie te krijgen. Je moet immers het evenwicht bewaren terwijl je rechtopstaand peddelt op je supboard. We deden het een paar keer samen en vrij snel wisten we dat we andere vrouwen wilden meenemen in ons eigen verhaal.’

Dat verhaal heet nu officieel SUPstories. In ieder traject wordt een deelnemer uitgenodigd om met Laure en Kim het ruime sop te verkennen, voorbij de golven en de branding. SUP betekent dus niet alleen ‘Stand Up Paddle’, maar ook ‘Souls United in Passion’. Raakvlakken komen tijdens het suppen bloot te liggen, net als getuigenissen over beweging, stilstand en de band met de natuur.

Laure: ‘Voor SUPstories baseer ik me op een fiche die ik aan de deelnemende ‘zeemeermin’ voorleg. Daarop staan vooral kernvragen. Hoe omschrijf je jezelf? Hoe houd je balans in je leven? Hoe connecteer je met de natuur? Hoe beweeg en vertraag je? Tot slot hebben we het even over de comfortzone en wat mensen doen om erbuiten te treden. Die gesprekken leveren gevarieerde antwoorden op, waarmee we het verhaal schrijven. Kim brengt het met de camera in beeld en de deelnemer mag zes favoriete nummers van vrouwelijke artiesten bezorgen. Die droppen we in een Spotify-lijst voor volgers en liefhebbers.’

SUPstories op sociale media is krachtiger dan het zoveelste snapshot van je ontbijt.”

Laure: ‘Dat digitale luik van SUPstories is een boeiend gegeven en een brok zelfeducatie, ik werk in de marketingsector en leer hier ontzettend veel uit: hoe je samenwerkt met anderen en een digitale flow aan het geheel koppelt. Maar Kim en ik willen tegelijk dat mensen ‘aan de andere kant van de lijn’ meegenieten. We delen de SUPstories daarom via Instagram en via supstories.be, in de hoop dat ze prikkelen en raken. Zo’n communicatie is veel krachtiger dan het zoveelste snapshot van je ontbijt of de kroost. Het is puur. Doordat we met SUPstories voortdurend nieuwe mensen aan boord nemen, breidt het verhaal op een spontane manier uit.’

Het sleutelwoord binnen SUPstories is vertrouwen. Door dat vertrouwen geven deelnemers zichzelf aan Kim en Laure bloot en kunnen ze – als ze al angst hebben om te suppen – die stap voor stap proberen te overwinnen.

Kim: ‘Toen we met SUPstories startten, wisten we dat elke deelnemer een persoonlijke getuigenis zou brengen. Net dat maakt de sessies interessant. Iedereen is – bewust of onbewust – op zoek naar zingeving en balans in dit leven. We doen daar niet wollig over maar kaarten het aan. Naar mijn gevoel is de zoektocht trouwens het meest heftig bij dertigers, veertigers. Er komt veel op hen af. Ik vind het fijn om te ontdekken hoe iedereen dat individueel managet, drempels overwint, verder gaat.’

Laure: ‘Naast de pakkende verhalen haal ik tijdens SUPstories voldoening uit deelnemers vooruit stuwen. Hen overtuigen om mee te doen en de schrik op het water desnoods te overwinnen. Dat ze een grens durven verleggen, is voor mij belangrijk. Het is een filosofie die ik ook in de opvoeding van mijn kinderen hanteer. ‘Proberen is leren’, zegt mijn dochter soms met een knipoog. Je kunt inderdaad leren door te proberen en dat staat los van je leeftijd. We merken in elk geval dat, wanneer we over SUPstories praten, mensen spontaan namen aanreiken. ‘Die of die zal dat willen proberen’, zeggen ze dan. We nemen de tips in dank aan en zijn altijd blij om nieuwe gezichten te ontmoeten.’

“Je wordt al suppend tot stilstand gedwongen.”

Voldoening krijgen de zeemeerminnen van SUPstories zonder uitzondering door te vertoeven voorbij de branding, op volle zee. In het beste geval is een nieuwsgierige zeehond een bondgenoot, verder heersen alleen de natuur, de rust en de ruimte.

Kim: ‘Het treft me op gewone dagen geregeld hoe moeilijk ik tot rust kom. Dat ligt voor een stuk aan mijn karakter. Ik moet mezelf verplichten om op de rem te gaan staan en in volle zee gebeurt dat bijna automatisch. Je wordt al suppend tot stilstand gedwongen, maar nét niet helemaal. Je bent nog steeds bezig, moet peddelen en die supboard in balans houden. Die handeling is een rustgevende constante, bij een uitgestrekte horizon. Waar mediteren en aan niks denken bij mij gewoon niet werkt, doet suppen dat wel. Het is naar mijn gevoel de ideale manier om dingen even los te laten.’

Laure: ‘SUPstories beschouw ik als een investering in geestelijk welzijn. Dat is best belangrijk. Ik ben gedreven van nature, kan in een adrenalinerush zitten of in een negatieve spiraal. Het een gaat soms snel in het ander over. De sector waarin ik werk, vereist in zekere zin ook die professionele flexibiliteit. Ik ben marketing manager van Haven Oostende en volgde in functie van die job een postgraduaat digitale marketing waarin ik me 100% gesmeten heb. Maar geregeld draai ik na zo’n intellectuele ‘boost’ de knop weer om en kies ik voor een adempauze. Dat lukt als je voldoende mentale veerkracht hebt. Die krijg ik door te suppen, te lopen, of zelfs door doodgewoon te niksen af en toe.’

Met SUPstories kunnen we grenzen verleggen en anderen motiveren om het ook te proberen.”

Kim en Laure beschouwen zichzelf als complementair binnen SUPstories. Ze zijn bij elke sessie perfect op elkaar afgestemd. Laure noemt zichzelf met een kwinkslag operational manager, Kim is de poëet met de lens in de aanslag. Ze maakt geen voorgekauwde kiekjes, maar vereeuwigt momentopnames. Zo komt de gedeelde passie voor het suppen tot uiting.  

Kim: ‘Laure neemt het operationele luik in handen, ik focus met de camera op emoties die opborrelen. Daarvoor kan ik op een stevige brok ervaring terugvallen. Ik doceer fotografie voor volwassenen aan CVO Scala en werk al twaalf jaar als freelancefotograaf. Portretten, concertfotografie en creatieve projecten dragen mijn voorkeur weg.

Voor dat creatieve werk zoek ik vaak naar vrouwelijke modellen. Ik fotografeer hen op een intuïtieve manier, in overleg. Zo leggen we momenten vast waarop vrouwelijkheid, authenticiteit en de kracht van kwetsbaarheid tot uiting komen. SUPstories ligt in het verlengde van die aanpak.

Door het fotowerk sta ik tijdens de sessies deels aan de zijlijn en mis ik soms stukken van het interview, maar toch kan in beeld brengen hoe elke deelneemster tot grootse dingen in staat is. Sterkte zit vaak in heel kleine dingen zitten, zoals toen de jonge en dynamische Magnolia letterlijk watervrees overwon tijdens haar deelname. Dat vergeet ik nooit.’

Laure: ‘Kim en ik delen de drive om verhalen te vertellen en dingen te doen. We wonen in elkaars buurt, we zijn beiden moeders en begrijpen elkaar. Als individu kunnen we met SUPstories letterlijk grenzen verleggen en anderen motiveren om het ook te proberen.’

Kim: ‘Het voordeel is dat suppen wat laagdrempeliger is dan surfen, je kunt het ook doen op binnenwater. Daar hebben golven minder impact. Die toegankelijkheid maakt dat mensen wel geneigd zijn om het eens uit te proberen. Zo halen we nieuwe mensen aan boord voor onze SUPstories.’

“SUPstories is geen commercieel format. We zoeken authenticiteit.”

Potentiële deelnemers voor SUPstories selecteren Kim en Laure door mond-aan-mondreclame, sociale media en spontane aanmeldingen. De enige voorwaarde is dat het vrouwen zijn en dat ze zin hebben om zich te wagen aan het avontuur op het water.

Laure: ‘Er is keuze genoeg, veel vrouwen geven aan dat ze aan SUPstories willen deelnemen. Toch merken we dat het niet evident is om diversiteit te garaneren en dat willen we echt doen. Op basis van de eerste stories lijkt het soms alsof we vooral yoga-beoefenaars zoeken, of mensen die vertrouwd zijn met suppen. Dat is heus niet zo, we willen gewoon een brede mix van vrouwen bereiken. SUPstories is geen commercieel format of exclusief domein van BV’s. We zoeken authenticiteit. Deelnemers beleven hun moment, vertellen hun verhaal en delen hun passie zonder dat er ‘direct return’ aan vasthangt.’

Kim: ‘Het feit dat we voorlopig alleen met vrouwen in zee gaan, betekent niet dat we nooit SUPstories met een man zullen maken. We hebben dit als startformat gekozen, omdat we ergens een lijn moesten trekken en het belangrijk vinden dat vrouwen hun verhalen met de wereld kunnen delen. Het gekke is dat ze vaak beweren dat ze ‘niks te vertellen hebben’, tot blijkt dat ze bijzonder veerkrachtig in het leven staan, meer dan ze zelf vermoeden. Daarin schuilt de echte schoonheid van SUPstories.’

“Op een mooie manier afronden: dat willen we met SUPstories doen.”

SUPstories schoot in de zomer van 2020 uit de startblokken. Maaksters Kim en Laure beschouwen het als een mijlpaal en inspiratiebron, geboetseerd door twee vriendinnen die op dezelfde dag jarig zijn. Maar samen jarig betekent (net) niet even oud. En wat die ‘ouderdom’ betreft: ook daarover hebben de Oostendse zeemeerminnen een uitgesproken mening.

Laure: ‘Ik ben 40, maar of ik mezelf een midlifer vind? Goh… ik verwijs graag naar een anekdote uit mijn jeugd. Mijn moeder luisterde vaak naar ‘The ballad of Lucy Jordan’ van Marianne Faithfull. Ze moet zelf ongeveer 37 geweest zijn op dat moment en dat kwam bij mij wel binnen. Ik besefte dat mijn moeder het niet beleefde, zoals Faithfull over Lucy Jordan zong: ‘she rode along through Paris in a sports car’. Dat bood een soort inzicht. En kijk, voor je ’t weet ben je zelf de 37 voorbij en rij je ook niet in die sportwagen door Parijs. Je staat op de sup. Da’s stukken milieuvriendelijker.’

Kim: ‘Eén ding is zeker: we blijven geen SUPstories maken tot in de eeuwigheid, dat zijn we al overeengekomen. Het belangrijkste is dat we een brede waaier aan verhalen sprokkelen en die in een mooie vorm met de wereld delen, zonder in herhaling te vallen. Het moet bovenal inspirerend blijven. Ik kijk ook uit naar nieuwe creatieve samenwerkingen die de stories nog verrassender en inspirerend voor anderen kunnen maken. Het traject is in zekere zin eindig, maar we willen er alles uithalen wat erin zit. Voor één keer het roer omgooien en ‘deelnemer’ worden, was alvast een bijzondere ervaring. Ik ben blij en trots dat we het gedaan hebben en houd er een goed gevoel aan over.’

Laure: ‘Op een mooie manier afronden: dat willen we op een dag zeker doen.  Of dat gebeurt met een boek of een expo, daar zijn we nog niet uit. Maar het mag ‘iets’ zijn, met respect voor het vertrekpunt van SUPstories. We pinnen ons niet vast op cijfers, hoogstens op vrouwen uit alle leeftijdscategorieën en verschillende sociale klassen. Ook vijftigers, zestigers, zeventigers en tachtigers die er zin in hebben, zullen we de komende tijd graag op zee verwelkomen om hun unieke verhaal met ons te delen. We hebben alvast getoond dat we er zelf niet voor terugdeinzen.”

  • Datum interview: 4/4/2021 (Paasdag) – 14.00 u
  • Locatie: Mariakerke, Oostende
  • Temperatuur: 6° C
  • Naam: Kim Vlaeminck en Laure Martroye
  • Woonplaats: Oostende
  • Geboren: Oostende, 23/03/1984 en 23/03/1981
  • Sterrenbeeld: Ram

www.kimvlaeminck.com