SUP story VIII – Karolien Coussement

Grenzen verleggen & uit je comfortzone komen, daar gaat het om bij SUPstories. In onze zoektocht naar inspirerende vrouwen kwamen we uit bij Karolien Coussement.  ‘Aloha Spirit’ lezen we op haar Insta profiel. Levensliefde en gastvrijheid staan hierin centraal.

Karolien nodigde ons uit om te komen suppen op de verboden vijver in ‘t Koet, een waterplas van 8 ha in natuurgebied de Groene Delle. Genoeg redenen dus om vanuit Oostende een trip naar Limburg te maken. Deze keer was ook onze story assistant Yami van de partij. Slim gepakt en met de daktent van Rooftoptravel op onze kleine wagen, vertrokken we op avontuur. SUPstories 2.0 zeg maar.

1 – OVER WATER

Haar energieke verwelkoming op een druilerige zaterdagmorgen boezemt ons vertrouwen in. Karolien is geboren in Burkina Faso, groeide op bij haar moeder in Gent en komt regelmatig haar vader in Oostende bezoeken. Haar zus woont in de VS en haar moeder verhuisde van Gent naar de VS, terug naar Ghana. Haar verspreide familie geeft Karolien de kans om veel te reizen. Gastvrijheid staat centraal in haar leven en daar mochten wij van genieten.

“Ik ben open en enthousiast, maar veel mensen staan niet stil bij wie ik werkelijk ben. Ik zoek bewust naar de manier waarop ik de beste versie van mezelf kan zijn. Een gezonde geest in een gezond lichaam zeg maar. Dat inzicht kwam op latere leeftijd,” knipoogt ze.

“Oostende staat voor mij synoniem met feestjes.”  

2 – DANSER

Karolien is veelzijdig en heeft één constante in haar leven: dansen.

Buikdansen, streetdance, breakdance, free dance … als het maar energie geeft. Ze ervaart dans als heling. Free dance, de voorganger van de moderne dans, is een natuurlijke dansstijl waarbij je vertrekt vanuit je gevoel en je energie. Je laat je ziel spreken. 

Karolien: “Voor mij is dans een mentale ervaring: voelen wat je lichaam doet en waar het naartoe wil. Ik film vaak mezelf terwijl ik dans. Als ik nadien de video bekijk, zie ik welke emotie er speelt. Vroeger trok ik een vrolijk beeld op van mezelf. Ik had moeite verdriet te tonen. Ik heb verdriet leren omarmen en kan nu helemaal mezelf zijn.

Dansen is haar medicijn. Het is de zoektocht om jezelf volledig te omarmen. Wie ben ik? Wat doe ik graag? Dans zit in haar lijf.

Karolien: “Soms heb ik te veel energie en dan dans ik dat er uit. Mijn danstalent heb ik van moeder natuur gekregen. Ik dans niet enkel technisch, maar focus momenteel op free style en free flow. Ik volg mijn lichaam. Het is niet de bedoeling om jezelf te begrijpen.

Ik heb Afrikaanse genen, de dankbaarheid voor het leven kreeg ik met de paplepel mee. Die dankbaarheid is mijn vertrekpunt om iets uit te stralen. Deze kracht deel ik met anderen, maar ook met mezelf.”

Dans delen

Karolien: “Ik doe geregeld mee aan ‘ecstatic dance gatherings’. Twee regels: niet praten en geen alcohol. De focus ligt op de ontlading, geen grenzen voelen en je laten gaan. Ik ervaar het als een meditatieve dans waarin je een natuurlijke high krijgt.”   

Wat is de link tussen dansen en water?

Karolien: “Water is een levenselement. Je hebt zacht & hard water. Het kan gestroomlijnd zijn of kabbelend. Maar het neemt je altijd ergens mee naartoe. Met onze energie is dat ook zo.  Dans is de energie door je lichaam laten stromen en zo op- en ontladen.”

“Ik ben een schorpioen, dat is een waterteken in de astrologie.”

Ok, tijd voor een dansmove op de sup. Ze vergeet dat ze op het water staat en toont ons haar favoriete dansbeweging:  the running man.

3 – MOEDER

Nu is Karolien vooral moeder. Haar zoontje Ronin voedt ze grotendeels alleen op. Dit heeft haar rust gebracht en de moed gegeven om ook haar kwetsbare kant bloot te geven.

Terwijl ze haar danstalent uitprobeert op de sup, wacht de kleine Ronin in volle vertrouwen langs de waterkant op zijn mama. Hij roept haar constant vragen toe en Karolien antwoordt geduldig op elke vraag.  

Karolien: “Ik neem Ronin overal mee naartoe. Dan leert hij dat het niet altijd om hem draait.”

“Ik ben thuis bevallen. Dat is voor mij de meest natuurlijke wijze. Leven geven in je vertrouwde omgeving. Je volledig in jezelf laten zakken en dat  ook voelen. Een bevalling hoeft geen pijnlijke of angstaanjagende belevenis te zijn. Ik vind het jammer dat een bevalling vaak wordt afgespiegeld als een traumatiserende ervaring. Het comfort van thuis te zijn in een liefdevolle omgeving, dat zijn de ideale omstandigheden om in alle zachtheid te kunnen bevallen.

“Het leven is magisch, heeft een speciale waarde die ik niet onmiddellijk kan benoemen. Maar het is er wel.”

4 – SPIRITUALITEIT & RITUELEN

Met Ronin erbij op de plank komt het thema opvoeden aan bod.

Karolien: “Ik ben christelijk opgevoed in een omgeving met veel bijgeloof. Daarin staat de kracht van de natuur centraal.”

“Zo heb ik al eens een jungle-vaccin gekregen, ook kambó genaamd. Dat is een natuurlijk medicijn dat onttrokken wordt aan een kikker uit de amazone.  Er wordt een beetje huid weggesneden, het medicijn wordt op de kleine wonde gedaan. Daarna voel je een rush. Medicijn zoekt zijn eigen weg door uw lichaam. Je doet het met een bepaalde intentie. Het is een reinigingsritueel.”

Ik geloof dat er  iets is dat boven ons staat. Het is een deel van mijn leven. Mentale en fysieke kracht  wordt meer en meer als tandem gezien. Ik ben bewust bezig met die link.”

“Rituelen doen iets met een mens, ze geven je tijd en ruimte om te voelen wat er speelt. Je houdt het niet vol om te moeten presteren zonder te voelen. Dans is mijn ritueel. Het mentale aspect van bewegen wint aan belang in onze maatschappij. Daar ben ik blij om. Als je het ene doet heeft dat invloed op het andere, alles hangt aan elkaar.”

Is het een levensfase? Ze is 33, het jaar van Jezus.

“Toeval? Neen, 33 is een mijlpaal. Dan heb je inzicht en openbaart het leven zich nog meer en …. you can walk on water … voila.”

5 – DOULA

Karolien ontdekte haar mentale kracht op haar 21e, toen ze per toeval moest assisteren tijdens de bevalling van haar zus. Zo kreeg ze interesse om doula te worden. Ze begeleidt vrouwen en partners naar, tijdens en na de bevalling. De term komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula creëert een emotioneel veilige omgeving.

Karolien: “Een bevalling is voor velen het belangrijkste moment in je leven. Het idee is om dat terug naar de essentie te brengen.”

De medische wereld heeft de zorgen overgenomen, maar de emotionele kant van bevallen is daardoor op de achtergrond gekomen.”

“Ik leer de vrouwen ontspanningsoefeningen aan en houdingen waarin ze volledig tot zichzelf komen. Een doula ziet wat nodig is. Via bijvoorbeeld aromatherapie, specifieke oefeningen of een zwangerschapsmassage begeleid ik de vrouw om in haar kracht te komen. Zo maken ze een mentale klik en is er geen schrik meer om te bevallen.”

Het thema geboorte brengt ons bij sterven terecht . Leven en dood, het is een hele fijne lijn. Ik zie Karolien als iemand die je de energie aanreikt om over te steken. Zo mooi en zo warm mogelijk. Ze heeft een zesde zintuig en voelt de energie van de ander enorm goed aan.

6 – TERUGTREKKEN

Ondertussen zijn we één met de omgeving en begint het te regenen. Een geschenk uit de hemel.

Karolien: “Door naar deze rustige streek te verhuizen, heb ik een hechtere band met de natuur ontwikkeld. Ik had er intrinsiek nood aan en heb mijn rust gevonden. Naast zwemmen, is wandelen met mijn zoontje mijn favoriete bezigheid.”

We praten nog even na in haar idyllisch huisje dat grenst aan een bos. Vlak voor we vertrekken vragen we nog wat op haar to do list staat.

“Ik wil graag met Ronin naar Compostella wandelen. Ik deed het al een keer alleen en wil die ervaring graag delen met mijn zoon.”

  • Datum interview: 12/06/2021 – 08.30 u
  • Locatie: ‘t Koet, Lummen
  • Temperatuur: 18° C
  • Naam: Karolien Coussement
  • Woonplaats: Lummen
  • Geboren: Bobo Dioulasso, 12/11/1987
  • Sterrenbeeld: Schorpioen

Achtergrond:
Geboren in Burkina Faso, opgegroeid in Gent.
Client Service Manager bij Teleconverse, danser & doula.
Beluister haar favoriete nummers van vrouwelijke artiesten op Spotify