De schoonheid van diversiteit, dat is waar SUPstories voor staat. Nu we toch gewoon zijn om over onze stadsgrenzen heen te kijken, trokken we naar Brugge. In het hartje van deze middeleeuwse stad groeide een unieke vrouw op, Sandrine Aspeslagh. Ze verbindt natuur en wetenschap. Haar holistische levensstijl inspireert en ze leert anderen de natuur te begrijpen.
Waar wil jij graag suppen? Sandrine: “Is Brugge een optie?” Uiteraard, we kunnen het proberen op de reitjes. Zo gezegd zo gedaan. Professioneel zoals we zijn, doen we een aanvraag bij Stad Brugge én bij de Vlaamse Waterweg om héél uitzonderlijk toelating te krijgen om op de reitjes te suppen. Dit is verboden voor gewone stervelingen, maar omdat SUPstories verhalen brengt die van levensbelang zijn, krijgen wij een vergunning!

We treffen Sandrine aan haar ouderlijk huis in de Collaert Mansionstraat. Vier sups worden op het voetpad opgeblazen. Vier? Ja vier, want van deze story werd een reportage gemaakt voor Tendens, het lifstyle programma van Focus-WTV. Met een reporter en een cameraman in ons kielzog doorkruisen we met onze sups onder de arm de straten van Brugge.

1 – ROOTS & DE MIDDELEEUWEN
Wat doet het met je om zo door de straten te lopen waar je opgroeide?
Sandrine: “Het is echt spannend! Dit beeld staat op mijn netvlies gebrand, mijn roots liggen hier. Langs deze weg liep ik naar de lagere school. Als kind zag ik die schoonheid minder. Pas na een citytrip naar Berlijn zag ik de magie van mijn eigen stad. Ik heb de stad nog maar zelden vanop het water gezien. Ik ben benieuwd naar het ander perspectief dat het water zal geven.”

“Ik vraag mij soms af, hoe was het hier in de Middeleeuwen. Veel van het water, deze straten, de historische gebouwen waren er toen ook al. Ik heb er een romantisch beeld van: meer natuur, geen plastiek en prachtige muziek. Ik nodig jullie uit om kennis te maken met Hildegard van Bingen, de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek waarvan de naam gekend is.”
“Het verhaal achter de dingen en de mensen, dat boeit mij. Zaken vanuit een ander perspectief bekijken, in de figuurlijke context dan, dat is voor mij zeer belangrijk. Als oncoloog probeer ik om samen met de mens achter de patiënt een therapie te zoeken. Het helpt enorm als je het verhaal van die mens begrijpt, als je weet wat die persoon drijft. Ik haal er voldoening uit als het lukt om samen zo’n therapiepad te bewandelen.”

2 – KWETSBARE ARTS
Sandrine studeerde geneeskunde omdat ze enerzijds graag zorgt voor mensen en anderzijds gefascineerd is door wetenschap en innovatie. Het feit dat je bepaalde ziektes met nieuwe inzichten kan verbeteren, dat is haar drive.
“Als kind was ik onder andere geboeid door de aidsepidemie in de jaren 80. Aanvankelijk stierven vele mensen, maar in relatief snel tempo werden nieuwe technieken ontwikkeld die de weerbaarheid van de patiënt verbeterden. Toen is het zaadje geplant van mijn huidige job in immunotherapie.”
Na een doctoraat over immunologie, deed ze verder onderzoek in het gerenommeerde Institut Gustave Roussy nabij Parijs. Op dat moment werd nieuwe kankermedicatie ontwikkeld op basis van immuuntherapie. Op dat moment besliste ze om oncoloog te worden.

“Je immuunsysteem controleert het evenwicht van je lichaam. Er zijn vandaag heel veel dingen die vroeger niet konden. Dat maakt mijn job zo mooi. Aan de andere kant zijn er ook mensen waarvoor je geen anti-kanker therapie kan voorstellen. Dan is het een uitdaging om te zoeken wat we wél kunnen doen voor de patiënt. Wat is belangrijk voor die patiënt? Een kleinzoon nog zien geboren worden, nog eens op reis gaan, geen pijn hebben, … heel vaak komen zo’n zaken terug. Dat luik gaat veel verder dan het wetenschappelijke en is heel erg belangrijk voor mij.”
“Om deze moeilijke gesprekken zo goed mogelijk te doen, probeer ik mij kwetsbaar op te stellen. Ik gebruik dingen uit mijn eigen leefwereld, bijvoorbeeld mijn connectie met de natuur. Ik krijg daar soms heel mooie reacties op. Vaak ben ik getuige van zeer authentieke verhalen van de mens achter de patient. Zo begrijp ik veel beter de leefwereld van de patient.
“Een diagnose overbrengen naar de patiënt is soms een heuse vertaalslag. Het vraagt creativiteit. Je moet je proberen in te leven in je patiënt. Ik leerde het doorheen de jaren en leer dagelijks bij. Zelfkennis is hierbij heel belangrijk. Opleidingen zoals mindfulness en self-compassion hebben me enorm veel bijgebracht.”

3- EEN SLAK IN DE NATUUR
Je volgde ook een opleiding permacultuur, draagt dat onrechtstreeks bij over hoe je met je patiënten omgaat?
“Permacultuur is een methode voor luie tuiniers waarbij systemen gecreëerd worden die zichzelf in stand houden. Door bepaalde planten samen te zetten of bepaalde handelingen, zoals onkruid wieden, net niét te doen, haal je mooiere resultaten waar mens én natuur wel bij varen. Ik leerde op een andere manier naar de natuur kijken en hoe je kan samenwerken met de natuur.”

“Ik integreer permacultuur in mijn levensstijl door bijvoorbeeld dingen met verschillende voordelen te combineren. Ik fiets bijvoorbeeld dagelijks naar mijn werk en kom dan langs Courjette – een CSA-boerderij in Jette – waar ik heerlijke groenten pluk. Dat is mijn moment om tot rust te komen, een sportmoment én een kwaliteitsmoment met mijn dochtertje van 1 jaar. Hoe meer je weet over de natuur, hoe meer respect je ervoor krijgt. Natuur werkt helend, ik zie het als mijn plicht om ervoor te zorgen. Wij zijn de natuur.”
“Ik heb moeite met genetisch gemanipuleerde gewassen die ontwikkeld worden als daarbij pesticiden moeten gebruikt worden zodat enkel dat ene gewas dat resistent is gemaakt aan de pesticiden groeit. Op korte termijn heb je voedsel, maar al op middellange termijn is de bodem van het veld zo dood als een pier. “
“Ik zou graag in de toekomst meer mensen in contact brengen met de natuur. In Noorwegen worden boshutten rond ziekenhuizen gebouwd als time out voor familieleden van zieken. We zouden revalidatie in de natuur moeten aanmoedigen.”
“Ik ben een slak: ik doe alles wat trager, maar laat wel mijn sporen na. De slak is het symbool van één van de principes van permacultuur waarbij kleine en trage oplossingen vooropgesteld worden om tot een duurzaam resultaat te komen.”

4 – ONDERZOEK & VERBINDING
In oncologie wordt immuuntherapie gegeven waarbij de bijwerkingen ook auto-immuun aandoeningen zijn. Auto-immuun aandoeningen zijn ziekten waarbij je eigen lichaam aangevallen wordt door het immuunsysteem.
“Momenteel focus ik op de bijwerkingen van immuuntherapie. Gezien dit zeldzame bijwerkingen zijn zette ik een samenwerking op over gans België met verschillende specialisten met elk hun discipline. We zijn een team van een tiental oncologen en hebben een veertigtal orgaanspecialisten die ons helpen. “
“In Institut Gustave Roussy in Parijs, nam ik deel aan wetenschappelijke studies met immunotherapie bij patiënten waarbij geen standaard anti-kanker therapie beschikbaar is. We spreken hier vaak van palliatieve patiënten. Palliatief, het is een zwaar woord. Palliare betekent comfort. Het comfort van de patiënt stel ik altijd voorop. Daarom is het een must te weten wat comfort betekent voor de patiënt. Soms kiest de patiënt voor een lichtere behandeling met minder kans om de ziekte tegen te houden maar met zekerheid over comfort.

“Het is niet mijn taak om mensen te overtuigen. Ik zie mezelf eerder als een adviseur, ik vind het heel belangrijk dat de patiënt zich erin vindt, anders werkt het niet. Ik ga nooit iets voorschrijven waar een patiënt niet achter staat. Soms raad ik de patiënt aan om een tweede opinie bij een collega te vragen. Ik probeer vanuit een persoonlijke benadering vertrouwen te krijgen bij de patiënt en zo de meest geschikte behandeling voor de stellen. Het is soms frustrerend als een patiënt je advies niet opvolgt. Maar dan moet je het loslaten. Want de patiënt staat centraal en niet jij als arts.“

5 – OVER DE GRENS
Soms is de remedie erger dan de ziekte. Hoe bereid je je voor op moeilijke gesprekken?
“Ik bereid voor wat ik kan voorbereiden, maar dan zijn er de onverwachte zaken. Ik luister aandachtig en moet daarvoor goed uitgerust zijn. Daarom neem ik in het weekend afstand door: in de natuur zijn, creatief bezig te zijn met textiel, mijn tuin te observeren en te herorganiseren, … Het is voor mij belangrijk om dit ook samen mijn dochter te doen en haar zo te begeleiden tot een weerbare, veerkrachtige en autonome vrouw.”
“Ecologie is de rode draad in mijn leven: luisteren, kijken, leren en begrijpen. De kracht van de natuur bijsturen om zo tot aanvaardbare oplossingen te komen. Gaat niet altijd over de therapie, maar soms ook over andere zaken, zoals eerst nog eens op reis gaan.”
“Ik denk dat het heel tof zou zijn om met mijn dochter naar Compostella te wandelen. Ik deed de tocht al eens alleen en het was één van mijn meest unieke reizen. Slow travelling, het is misschien een modewoord, maar voor mij is het de perfecte manier van reizen.”
Wie weet hebben we vandaag hier op de reitjes een zaadje geplant voor een ecologische shopping route op de sup? We maken alleszins minder lawaai dan de wagens in de stad. Met onze vegan shorts en biokatoen bodys van Mais Oui zijn we trendsetters in een nieuw soort ecologisch toerisme.

- Datum interview: 8/07/2021 – 10.00 uur
- Locatie: Langerei, Brugge
- Temperatuur: 20° C
- Naam: Sandrine Aspeslagh
- Woonplaats: Ganshoren
- Geboren: Brugge, 02/03/1981
- Sterrenbeeld: vis
Achtergrond:
Oncoloog, permacultuur tuinier, moeder
Beluister haar favoriete nummers van vrouwelijk artiesten op Spotify
Met dank aan:
Mais Oui, Shopping Brugge, Stad Brugge, De Vlaamse Waterweg, Focus-WTV
Bekijk hier de reportage van Tendens.
