SUPstory X – Orapan Arwen Tongkong

De zji trekt weg moar komt oltied were … Het zijn de woorden van Ertebrekers. In dit verhaal zijn deze woorden zowel van toepassing op ons, als op onze interviewee. Nadat Kim en ik in de vorige twee SUPstories andere oorden verkenden, was het tijd om terug te keren naar onze zee voor een nieuwe openbaring. Zeemeerminnen komen altijd terug naar de plaats waar alles begon.

Dit keer een zeemeermin met pit én pet. Orapan, een Oostendse met Thaise roots, stond al van bij de start van SUPstories op ons verlanglijstje. Ze is 23 jaar, professioneel skater en reist de wereld rond om internationale wedstrijden te skaten. “Pas ik wel in jullie concept?” vroeg ze ons toen we haar contacteerden. Natuurlijk pas jij in ons concept! Een vliegende vrouw met een enorme wilskracht en beide voeten stevig op de grond. Van balans gesproken …

Orapan pendelt tussen Bangkok en Oostende. We waren benieuwd naar wat Orapan boeit en wat haar levensvisie is. Weg van de standaard interviewvragen nemen wij haar op een prachtige zomerochtend mee naar het water. Het valt op hoe zelfbewust ze is. Ze zet haar talent in om anderen te motiveren. Het siert haar.

1 – Je smijten en durven vallen

Orapan groeide op in Oostende. Haar neef had een skate die hij niet gebruikte en schonk de plank aan Orapan. Ze was onmiddellijk één met de plank. De rest is geschiedenis. Ze is een pionier in het vrouwenskaten. De Oostendse skatescene is haar habitat. Man of vrouw, maakt niet uit. Het is de connectie met de plank die telt.

Orapan: “Ik moet altijd in beweging zijn. Als kind deed ik atletiek en judo. Hoogspringen en de 100 meter sprint vond ik het leukst. Maar de beste voorbereiding was judo. Daar leer je vallen en dat is één van de belangrijkste zaken die ik meenam naar mijn skaten.

Vallen is niet erg. Je kan een tegenslag positief ombuigen als je ermee aan de slag gaat. Ik noem dat een goede tegenslag, want je leert eruit.”

“Skaten is 80% mindset. Ik geef privé skateles, onder andere aan een meisje van zes jaar. De focus ligt niet op het technisch aspect, maar wel op de mentale ondersteuningen. Dat creëert een unieke band met de persoon aan wie ik les geef.

Ik besef dat ik een rolmodel ben voor vele meisjes. Ik ervaar dat bewust en ben er trots op. Maar de aandacht die ik daardoor krijg is niet tof. Ik doe gewoon mijn ding. De meest gestelde vraag die ik krijg is: “Hoe is het als meisje in een mannenwereld?” Maar voor mij is dat geen issue, voor mij is dat geen mannenwereld.  Ik skate en voel me verbonden met andere skaters. In skate ben je wie je bent, je uiterlijk bijvoorbeeld, dat doet er niet toe.

Ik ben erin opgegroeid, doe gewoon verder en geef de boodschap door. Ik trek mij niet veel aan van de dingen rondom mij en probeer te focussen op mezelf. Ik neem bewust tijd alleen en vermijd social media. Uiteraard heb ik wel mijn verplichtingen aangezien ik gesponsord word. Soms is mijn loon afhankelijk van het aantal likes dat ik krijg op een post.”

“Ik skate voor Thailand omdat ik de Thaise nationaliteit heb. De mentaliteit is er anders dan hier. Toen ik in Bangkok skatete in een topje kreeg ik vreemde blikken, het was duidelijk not done.  Maar ik trok me er niets van aan en skatete gewoon door. En weet je wat? Twee weken later skaten de andere meisjes ook in een topje. België heeft een positievere houding tegenover dames die skaten.”

2 – It’s just a mindset

“Ben je zeker dat je voeten evenwijdig moeten staan?” vraagt ze ons. “Ja heel zeker,” antwoorden wij samen. Vol verwondering zien we dat Orapan na twee minuten haar balans gevonden heeft. Vanaf dan is ze één met plank. 

“Eigenlijk kan je alles, als je maar genoeg wil. Ik merk dat veel mensen niet zelfzeker zijn. Mentale kracht kan je trainen en neem je mee voor de rest van je leven.”

“Skaten is een levensstijl. Overal ter wereld kom je skaters tegen. Je hebt iets gemeen en toch is iedereen uniek. Je behandelt elkaar met respect. Skate was in de jaren 90 nog een subcultuur. Het beeld dat mensen van skaten hebben, hangt veel af van het uiterlijk van de skaters.

Skate is een nichesport en krijgt steeds meer waardering. Stad Oostende verdedigt onze sport, volgt mijn wedstrijden en staat 200% achter me. Deze zomer (2021) is skate voor de eerste keer een Olympische discipline. Ik ben nu in volle voorbereiding voor de Olympische Spelen van 2024.“

Hoe laad je mentaal op voor zo’n internationale wedstrijd?

“De skatetraining wordt aangevuld met cardio. Je moet namelijk zeer kort en krachtig alles kunnen geven.  Ook mentaal moet ik heel hard opladen. De beste manier voor mij is om niets te doen, puur op mezelf te zijn en vooral: de social media naast mij neerleggen.

Muziek is daarbij mijn vlucht. Het is de perfecte manier om mentaal te ontspannen. Mijn muzieksmaak is zeer gevarieerd. Ik ben nogal nostalgisch. Bepaalde nummers wekken emoties terug op en afhankelijk van mijn gemoedstoestand, weet ik welke muziek op dat moment het beste is voor mij. ” 

Soms is de mentale druk om te presteren zeer zwaar. Ik train met hart en ziel én focus op de fun, anders hou ik het niet vol. Het is moeilijk om een evenwicht te bewaren tussen wat goed is voor jezelf en wat je omgeving van je verwacht. Als ik een slechte dag heb, heb ik het gevoel dat ik mijn omgeving teleurstel. In feite stel je niet die bepaalde persoon teleur, maar jezelf. Dan moet je de truc vinden om daaruit te geraken.”

3 – Veelzijdigheid troef

Van trucs gesproken. Orapan heeft enkele verrassingen in petto. Ze is bewust bezig met de volgende stap en niet éénzijdig op skaten gefocust. Wist je dat ze een passie heeft voor patisserie? Ze werkt in de Ocean in Oostende, eerst in de keuken als chef patisserie. Maar omdat ze het contact met klanten miste, wisselde ze de keuken voor de zaal.

“Ik vind het waardevol om met meerdere dingen bezig te zijn. Een carriére is een levensopbouw en je neemt de ervaring van het ene mee in het volgende. Nu koester ik de droom om in Thailand een bed en breakfast te openen. Mensen ontvangen en verwennen, dat doe ik graag.”

“Het is de vrijheid om jezelf te zijn.”

Ben je ook benieuwd naar andere planksporten?

“Surfen spreekt me niet aan, maar naar snowboarden ben ik wel benieuwd. Het zou leuk zijn, moest ik dat van de eerste keer goed kunnen. Ik zie dat meer als een aanvullende mentale uitdaging. Ik wil heel graag eens basejumpen met mijn broer. Hij zit in het vreemdelingenlegioen in Frankrijk.

Ik stimuleer graag mensen om meer te bewegen en om evenwichtig te eten. Ik kocht bijvoorbeeld een skateplank voor mijn vriend en soms komt hij mee naar mijn skatelessen. Ik merk dat voeding een grote invloed heeft op je  mentaal welzijn. Ik ga niemand pushen om zijn of haar doel te bereiken, maar ik heb het talent om anderen te motiveren en uit hun zetel te halen.“

We naderen de waterlijn. “Kan je ook trucs doen op de sup?” Wij: “Jazeker, je kan yoga doen of proberen een golf te pakken.” Orapan kiest het laatste.

4 – Grootste fan

Weet je ook wat vertragen is? “Ja hoor, gaan wandelen met mijn omaatje van 81. Ze is mijn grootste fan! Als ik wedstrijden speel in Oostende komt ze steevast kijken. Ze installeert zich op haar kampeerstoel en juicht me toe met een redbull in haar hand. Het is een prachtig beeld.

Overal waar ik ga, zie ik mogelijkheden om skate tricks te doen. Zelfs als ik naar film kijk, zie ik in die film overal mogelijke tricks. Zie je die nieuwe banken op de zeedijk? Ideaal om te grinden.” voegt ze er aan toe.

“Er worden nog weinig nieuwe skate tricks bedacht, maar iedereen heeft wel zijn unieke skatestijl.

Weet je wat nog speciaal is aan mij? Ik herinner me zeer goed geuren. De zee, de jungle, ik herinner mij een geur en haal dan die bewuste plek voor de geest. Ik heb een ongelofelijke geurherinnering van in Chiang Mai. Ik was midden in de jungle en plots stond er een bordje ‘hier moet je heel diep inademen’. Het is onvoorstelbaar hoe zalig dat was. Ik kijk er naar uit om terug te gaan naar die plek, voor de geur alleen al.”

5 – De boodschap doorgeven

Ik deel graag. Om de drie weken leg ik een nieuw deck op. De gebruikte decks geef ik weg aan jongens of meisjes waarvan ik zie dat hun deck versleten is. Er worden echt toffe meubels gemaakt met oude planken. In de Slam skateshop in Gent is de toonbank gemaakt van oude skateboards van klanten. Het schept een band.

Elke skater heeft zijn eigen stijl, dat maakt de sport voor mij zo uniek. Je kan er je authenticiteit in kwijt. Door die sport heb ik leren doorgaan, mijn grenzen verleggen.”

“Er zijn zoveel manieren om alles te bereiken. Die boodschap wil ik doorgeven!”

  • Datum interview: 19/07/2021 – 09.30 uur
  • Locatie: Mariakerke, Oostende
  • Hoogwater , 2 Bft
  • Temperatuur: 21° C
  • Naam: Orapan Arwen Tongkong
  • Woonplaats: Oostende & Bangkok
  • Geboren: Nakhon Ratchasima Thailand, 15/02/1998
  • Sterrenbeeld: waterman

Achtergrond:

Orapan verhuisde met haar mama en zus op driejarige leeftijd naar België. Sinds een paar jaar pendelt ze tussen Oostende en Bangkok.

Opleiding: patissier

Favoriete skateplek: Drie Gapers, Oostende